Hukuka ve Dürüstlük Kurallarına Uygun Olma Ne Demektir?
Hukuka ve dürüstlük kurallarına uygun olmak demek aynı zamanda diğer ilkeleri kapsayan bir özelliğin ortaya çıkması demektir.
Hukuka uygun olma, kişisel bilgilerin kullanımı sırasında hem kanunlar ile hem de diğer hukuk düzenlemeleri ile getirilmiş olan ilkeler doğrultusunda hareket edilmesi gerektiğini gösterir.
Dürüstlük ilkesine bakacak olursak da; gerekli kişilerin bilgilendirilmeden onlara ait olan kişisel bilgilerin toplanmaması ve kullanılmaması ya da kişi açısından haksız durumların ortaya çıkmasına neden olacak şekilde kullanılmaması ve bilgilerin toplanma amacının hiçbir şekilde dışına çıkılmamasını ifade eder. Veri işleme çalışması yapan her kişi, verilerini aldığı kişilerin gerek çıkarlarını gerekse de bu çalışmalardan beklentilerini her zaman ön planda tutmaları dürüstlük ilkesinin bir gereğidir. Veri işleyen herhangi bir şekilde haklı bir gerekçe sunmadan kişisel bilgilerini aldığı kişilerin özel hayatlarının gizliliğini korumaması ve onurunu ihlal edecek bir çalışma yapması dürüstlük ilkesine aykırı davranıldığını gösterir. Bu nedenle dürüstlük ilkesi kapsamında kişisel bilgilerin kullanılması hukuk kurallarına göre yapılmalı ve kurallarda belirtilen amaca göre işlenmelidir. Aynı zamanda veri sahiplerinin zor durumda kalacağı çalışmalardan kaçınılması ve beklentileri dikkate alınarak çalışmaların gerçekleştirilmesi gerekir.
Belirlenmiş olan bu ilkelere göre hareket edilmediği durumlarda işlenen veriler hem dürüstlük kuralına hem de hukuka uygun bir şekilde kullanılmamış olur.