Kalite Sistemlerinin Uluslararası Ticarette Etkileri

Kalite Sistemlerinin Uluslararası Ticarette Etkileri

Kalite sistemleri konusunda yapılan çalışmalar, uluslararası ticarette tercih nedeni haline gelmiş durumda. Bunun nedeni ise hiç şüphesiz üretim metotlarını üretilen ürünün cinsine göre belirli bir standarta oturtması olarak görebiliriz. Daha anlaşılır bir tanım ile Almanya da yapılan bir makine parçasının Türkiye de çalışacak olan bir makine ile %100 uyumlu ve sağlıklı çalışması için belirli bir üretim standartına bağlı olarak üretilmesi gerekmektedir. 

Kalite standartları da doğrudan üretim standartlarının içinde yer alan özel adımlardan biridir. Bu nedenle bir ürünün istenilen kalite standartlarına sahip olabilmesi için öncelikli olarak istenilen ham madde, işleme, test ve kontrol adımlarının standartlar doğrultusunda olmasını zaruri kılmaktadır. 

Kalite Sistemleri Uygulamanın İşletmelere Sağladığı Faydalar 

Bu sistemleri işleten işletmelerin, işlerini ciddiye aldıkları ve iş yaşantısında kalıcı olmak için çaba harcadığı kabul edilmektedir. Geçmişte belki yerel olarak ya da yurt içinde sadece hizmet veren işletmeler önerme ve tavsiye şeklinde ürünlerini ve pazarlama ağlarını genişletebilirken, günümüzde dünya ile endeksleşmiş şirketlere dönüşebilmenin en önemli anahtarı kalite sistemlerini uygulamaktadır. 

Dünyanın her hangi bir noktasından yapmış olduğunuz ürün ve hizmetleri inceleyen alıcılar ya da aracılar öncelikle sahip olduğunuz kalite standartlarını incelemektedir. Zira söz konusu standartları yerine getiremeyen şirketler ne kadar kaliteli ürünler üretirse üretsin pazarda ilk tercih konusu olmayacaktır. 

Bu yönü ile bakıldığında  ISO 45001 ve ISO 27001 yönetim sistemleri standartları, uluslararası platformda en çok aranan kalite uygulamaları olarak öne çıkmaktadır. Dolayısıyla “büyük düşünen” işletmeler için her iki uygulamada son derece gerekli, hatta gereklilikten öte bir mecburiyet haline dönüştüğünü söylemek yanlış olmayacaktır. 

ISO 45001 ve 27001 Nedir?(Kısaca)

Iso 45001 OHSAS 18001 Yerini alan ve İş sağlığı ve iş güvenliğini de kapsayan yeni mevzuattır. Bu mevzuat ile iş yerinde risk analizleri, tedbirler ve iyileştirmeler yapılarak çalışanlar için daha güvenli makineler için daha uzun ömürlü bir çalışmanın önü açılmaktadır. 

ISO 27001 Bilgi Güvenliği Yönetim Sistemi Standardıdır. ISO 27001 şirketlerin risk yönetimi yanı sıra risk planlama ve acil durumlarda görev ve sorumlulukların belirlenmesini kapsamaktadır. İşe olan devamlılık da yine bu stadart ile şeffaf bir şekilde belirtilmelidir.

#kaliteSistemleri #ıso45001 #ıso27001 #kaliteSistemlerininUluslararasıTicaretteEtkileri #apakAkademiHizmetleri #apakAkademi

Apak Medikal'i
Sosyal Medyada Takip Edin!

Call Now ButtonHemen Ara